MemoryLab - Photography Challenges History
Budapest Galéria, Lajos utcai kiállítóháza,
Budapest III. ker.
Lajos utca 158.
2014. november 13.
-
2015. január 12.
Megnyitó:
2014. november 13. 18:00
©
Gábor Gerhes
Tanja Boukal, Broomberg & Chanarin, Marcell Esterházy, Gábor Gerhes, Greber & Cohen, Marko Lipus, Andreas Mühe, Erwin Olaf, Jonathan Olley, Gábor Ősz, Borut Peterlin

Az Európai Fotóhónapok Szövetsége 2o14-ben ünnepli 1o. születésnapját. 2o14 azonban Európát  az első világháború kitörésének 1oo. évfordulójára is emlékezteti. Ezen alkalomból a partner városok úgy döntöttek, hogy a közös kiállításukat a huszadik század zivataros történelmének bemutatásának szentelik.

Az európai fővárosokban megrendezett tárlatokon (köztük a budapestin) szereplő fotográfusok saját lokális történelmi konfliktusaikkal és terhével viaskodva hozták létre alkotásaikat, legyen szó a két világháború, a délszláv konfliktus illetve az európai integráció nehézégeiről. A személyes tapasztalatukon áteresztett történelmi tapasztalat a mélyebb megértést eredményez, valamint a már elérhető feldogozásokkal, értelmezésekkel dialogizál. Milyen szerepet játszik a fotó múltunk megismerésében, a történelmi rekonstrukció folyamatában? Létezik-e objektív valóság? Létezik-e híd  múlt és jelen között? Teszi fel a kérdéseket a kiállítás. A fotóarchívumok és történelmi dokumentumok kritikai megközelítése és értelmezése valamint a kollektív emlékezet működésének felfejtése foglalkoztatta illetve jelentett kihívást a kiállításokon bemutatkozó művészeknek, akik kreatív formában fogalmazták meg véleményüket, művészi kutatásuk eredményét. A képek nemcsak előhívják a történelmet, hanem aktív emlékezésre is késztetnek, múltunk és jelenünk folyamatos összevetésére. A fotók, sorozatok, videók, installációk legtöbbje mélyen személyes alkotás, a múlt konstruálása és rekonstruálása egyszerre, egymást erősítve jelenik meg bennük, arra törekedve hogy múltunkat nyitottan szemléljük.

A budapesti kiállítás kurátora: Uhl Gabriella

megnyitja:
Závada Pál, író