Nyomok - kortárs baltikumi fotográfia
FUGA - Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest
Petőfi Sándor utca 5.
2014. október 29.
-
2014. november 27.
Megnyitó:
2014. október 29. 17:00
©
Maria Kapajeva
Maria Kapajeva (EE-UK), Farkas Dénes (EE-HU), Silja Saarepuu & Vilu Plink (EE), Ivars Gravlejs (LV), Reinis Lismanis (LV), Inga Erdmane & Ilze Vanaga (LV), Arnis Balcus (LV), Donatas Stankevičius (LT), Darius Kuzmickas (LT), Gintaras Česonis (LT), Mindaugas Kavaliauskas & Aleksandras Macijauskas (LT)

A Fotóhónap2012 eseményei  és sikere alapján a baltikumi országok hazánkba delegált kulturális képviseletei országaik közös tárlatba szervezett bemutatkozásáról döntöttek. A felkért kurátorok a 2014-es tematikához alkalmazkodva a történelem újraértelmezésére és az archívumok használatára helyezték a hangsúlyt válogatásuk során. Sok munka foglalkozik a 8o-as években született nemzedék történelem szemléletével, melynek keretében a szocializmus időszakában gyermekkorát töltő fiatal alkotók identitás és kulturális problémáira kívánják felhívni a figyelmet.  Ez egyben reflexió  is a 2012-ben a Fotóhónap keretében a Fiatal Fotóművészek Stúdiója által bemutatott kiállítás és azt megelőző workshop problematikájára, amely magyarországi kontextusban mutatta be e generáció problémáit és gondolkodását.

A baltikumi országokkal való együttműködés azért is fontos a Fotóhónap számára, mivel mindhárom országban rendeznek fotófesztivált. Legrégebben a kaunasi (Litvánia) működik, a tallinnit 2011 óta rendezik meg minden év októberében, a Rigában, a lett fővárosban 2014 májusában az Európa kulturális fővárosa programsorozat keretében rendezték meg először.

kurátorok: Kristel Raelsaar (EE), Arnis Balcus (LV), Mindaugas Kavaliauskas (LT)

Köszönet a szervezésért Segesdi Móninak a budapesti Észt Intézet vezetőjének.

megnyitja:
E. Csorba Csilla, a Petőfi irodalmi Múzeum igazgatója