PhotoVancso Slide Show Estek
EuroCenter Mozi
Budapest, III.
Bécsi út 154.
2014. október 29.
-
2014. november 26.
Megnyitó:
2014. október 29.
©
Kurátor: Vancsó Zoltán

Kurátor: Vancsó Zoltán

Belépőjegy: 2000 Ft

Kedvezményes elővételes jegyár: 1700 Ft/alkalom (az előadásokat megelőző vasárnap éjfélig vásárolható)

Kedvezményes jegyár, ötalkalmas bérlet vásárlása esetén: 1400 Ft/alkalom (össz.: 7000 Ft)

Jegyek kaphatók az InterTicket országos hálózatában valamint a

JEGY.hu

oldalon.

Minden infó egy helyen az összes vetítésről:

www.photovancso-slideshows.com

1. rész: ÁLLÓFILMEK

október 29. 20:00

Fekete-fehér történetek fotókba csomagolva a világ számos országából

4K - Ultra HD minőségű vetítés | 62 perc | a szerző bevezetőjével

Az Állófilmek előadás a Vancsó!Live est átszerkesztett, bővített változata, amelyből kiderül miért választja Zoltán gyakran a fekete-fehér technikát, és miért változtat most ezen? Összeveti kezdeti szárnypróbálgatásait érett műveivel. Elárulja, hogyan tud észrevétlen maradni? Milyen a viszonya a véletlennel? Mi minden kell ahhoz, hogy végül lenyomja az exponáló gombot? Miért nem ad címet a képeinek, és miért nem szeret róluk mesélni?! Hogyan találkozott Fidel Castróval? Miért hagyják hidegen a szenzációsan jó fotók? Valóban a pillanat művészete a fotó? Miért van több értelme egy jóga-bérletnek, mint egy drága fényképezőgépnek?

1. Csendes képek

2. Szunnyadó értelem

3. Zarándokok

4. Sóhajtenger – Kuba

5. Arab világ (ősbemutató)

6. Városlakók (ősbemutató)

7. Magyarország (ősbemutató)

8. Mediterráneum (ősbemutató)

2. rész: SZÁNDÉKTALAN FÉNY

november 5. 20:00

Képzeletbeli utazás Gustav Mahler zenéjével – Ősbemutató!

4K – Ultra HD minőségű slide show | 62 perc | a szerző bevezetőjével

Az előadás a Szándéktalan fény című fotóalbum kibővített képanyagának vetített ősbemutatója. A fekete-fehér slide show-ban részletek hangzanak el Gustav Mahler 1., 3., 8. és 9. szimfóniájából, valamint a Dal a földről című darabból.

1. A leszállás reménye

2. Akár a hajós álma – nem földrész, csak partok gyülekezője

3. A dél közérzete

4. Gyönyörű sebek

5. Bízni a nyitott ablakban

6. A kivárás csendje

7. A leleplezett fény

8. Körülményeskedő egyszerűség

9. Álom és repülés súlytalan akrobatikája

3. rész: NEMLÉT ÉS ÖRÖKKÉVALÓSÁG KÖZÖTT

november 12. 20:00

Színes és fekete-fehér képek találkozása Emil Cioran filozófus gondolataival 12 fejezetben – Ősbemutató!

4K – Ultra HD minőségű vetítés | 59 perc | a szerző bevezetőjével

„Szellemi tapasztalatra csak az képes, akinek egyre kevesebbet jelentenek a dolgok, akinek a szemében annál jobban szűkül érdeklődésének köre, minél előbbre jut. Nem az a lényeges, hogy tudjunk, hanem az, hogy legyünk. Márpedig nincs nehezebb teljesítmény, mint lenni. Mert szellemi értelemben lenni annyi, mint világi értelemben semminek lenni.”  (Emil Cioran)

Az előadás a Vancsó!Live 2.0 est szerkesztett, bővített változata, melyből kiderül hogyan készül egy fotóalbum 20 éven keresztül? Miként fér meg remekül 88 fekete-fehér kép 88 színes képpel párosítva? Miért pont a legkevésbé látványos kép szerepel a borítón? Miért kerülnek egy filozófus gondolatai egy fotóalbumba? Hogyan válik láthatóvá a zen filozófia a fotográfia segítségével?

4. rész: ÁLOMVÖLGY – AZ ÜRESSÉG FELFEDEZÉSE

november 19. 20:00

A 2012-ben bemutatott fotófilm újravágott, szélesvásznúra szabott változata.

4K – Ultra HD minőségű vetítés, 67 perc, a szerző bevezetőjével

„Az Álomvölgy fotói a természetnek, az ember eredendő, evilági otthonának szívét keresik, azt a titokzatos, sugárzó középpontot, ahol mindannyian egyek vagyunk. A sorozat egyfajta helyreállítási kísérletként értelmezhető. A képek e pontra fókuszálnak, megpróbálják a forma mögötti formátlant, a színek mögötti színtelent ábrázolni. Sorozatba rendezésük ennek a keresésnek a csendes, megrendítő története.” (Győrffy Ákos)„Az elmúlt években egyik fő elfoglaltságommá vált, hogy láthatóvá tegyem az erdők csendben jelenlévő, láthatatlan lelkét. Nem volt nehéz dolgom, a képek szinte maguktól készültek. Gyakran éreztem úgy, ők találtak meg engem. Húsz évnyi autonóm riportos tapasztalattal a hátam mögött váratlanul egy olyan misztikus világot fedeztem fel — távol a megszokott fotós „terepeimtől” —, amelynek nincs közvetlen köze korábbi alkotói stílusomhoz, mégis abból táplálkozik. Eddigi legizgalmasabb vállalkozásomnak tartom az Álomvölgy projektet.” (Vancsó Zoltán)

5. rész: VANCSÓ WORLD / THE PETER GABRIEL SLIDE SHOW

november 26. 20:00

A fotográfus tisztelgése a világhírű zenész előtt. Peter Gabriel népszerű slágerei mellett, kevésbé ismert művei, filmzenéi lesznek kísérői a 20 évnyi fotós életmű keresztmetszetét bemutató slide show-nak.

4K – Ultra HD minőségű vetítés, 68 perc, a szerző bevezetőjével

„Peter Gabriel 1987-es budapesti fellépése volt kamaszkorom első valódi koncertélménye. Ez idő tájt hallottam a rádióban Alan Parker Birdy című filmjéhez írt kísérőzenéjét, amelyet szerencsére fel is tudtam venni kazettás magnóval, és számtalanszor visszahallgattam... Jól emlékszem azokra a délutánokra, amikor újra és újra átéltem ezt a számomra földöntúli zenét, amelynek hatására sok képem láthatatlan gyökere már akkor növekedésnek indulhatott bennem. Amikor 17 évesen megvettem a zongorámat, az első, hallás után megtanult darabok egyike a Birdy zenéjének részlete volt.

Húsz év elteltével — mintegy tisztelgésként Peter Gabriel előtt —, megpróbálom bemutatni, miként kapcsolódik össze bennem elválaszthatatlanul egy zenész hangzásvilága egy fotográfus vizuális világával. A rendhagyó, egészestés slide show-ban 245 fotómmal találkozhatnak a nézők, amelyeket Peter Gabriel 17 szerzeményéhez válogattam.” (Vancsó Zoltán)

megnyitja: